Cinci embleme vii ale Parcului National Hohe Tauern

Parcul National Hohe Tauern este un parc relativ tanar, infiintat in 1981 si se intinde pe mai mult de 1800 kmp si trei regiuni : Salzburg, Carintia si Tirol. Este cel mai mare parc natural din Austria si din Alpi, totodata.
Flora si fauna zonei are numeroase specii endemice, protejate prin lege. In materialul urmator vom detalia cinci specii emblematice acestei regiuni, care si-au gasit un sanctuar pe culmile Alpilor.Vulturul-barbos

Cu o anvergura a aripilor de pana la 2.9 m, vulturul-barbos este una din cele mai mari pasari zburatoare din lume. In timpul zborului, aceasta pasare de prada isi lasa adeseori sa atarne coada si aripile, si impreuna cu capul atintit spre sol formeaza imaginea caracteristica acestei specii. Pasarile adulte au un penaj bogat in contraste. Spatele este negru-cenusiu, iar capul, gatul si pieptul variaza intre alb si ruginiu. Culoarea ruginie vine de la obiceiul de a se „scalda” in noroi bogat in oxizi de fier. Numele sau vine de la smocul caracteristic de pene ce atarna sub cioc.
 vultur-barbos.jpg

Vulturii-barbosi cuibaresc in fisuri intre stanci, la mare inaltime. O pereche de vulturi are un teritoriu de vanatoare de 100 pana la 750 kmp, pe care-l patruleaza regulat in zboruri planate. In cadrul zonei de vanatoare, au si o zona mult mai compacta- in jurul cuibului- pe care o apara cu indarjire de invadatori. Vulturii-barbosi sunt necrofagi, adica se hranesc cu resturi lasate de alte animale de prada. Pana la 90% din hrana sa consta in oase, pe care le pot digera complet datorita compozitiei speciale a acizilor gastrici. Deseori lasa sa cada de la inaltimi mari bucati de oase pe stanci, pentru a le sparge in bucati mai mici, usor de inghitit.

Acvila aurie

Acvila-aurie este o pasare de prada puternica, cu o anvergura a aripilor de pana la 2.2 m. Pasarile mature devin foarte inchise la culoare, pe cand cele tinere pot fi usor deosebite datorita unor pene albe in aripi si a cozilor albe cu o banda neagra. La fel de caracteristice sunt penele principale de pe aripi, care ies in evidenta ca niste degete, iar privirea „mandra” este datorata unor oase cu o forma speciala deasupra ochilor.
acvila-aurie.jpg

Acvilele aurii sunt monogame, adica au acelasi partener toata viata, iar cuiburile si le fac intre stanci sau in copaci inalti. Fiecare pereche are cateva cuiburi, dar foloseste unul singur in cursul unui an. Cuibarele sunt situate de obicei mai jos de zona de vanatoare, pentru a le fi mai usor sa care prada. Acvilele planeaza la inaltime joasa, incercand sa-si surprinda prada, care consta in diverse mamifere mici. Acestea sunt ucise cu ajutorul ghearelor si pintenilor puternici, care sfasie prada cu usurinta. Teritoriul de vanatoare a unei perechi de acvile variaza intre 50 si 150 kmp, depinzand de calitatea habitatului.

Capra Ibex

Este una din cele mai impresionante mamifere din Hohe Tauern, ruda apropiata a caprei domestice. Are o constitutie solida, cu o lungime combinata a capului si corpului de peste 150 cm, si o inaltime la umar de 90 cm. Femelele cantaresc in jur de 45 kg, in timp ce masculii pot sa depaseasca 100 kg. Acestia sunt echipati cu o pereche impresionanta de coarne, de pana la un metru lungime, arcuite pe spate. In contrast, femelele au cornite scurte si putin curbate.
ibex.jpg

Datorita copitelor adanc despicate si pernutelor aderente, caprele ibex sunt excelenti cataratori. Femelele si iezii traiesc in turme separate de masculi. Abia in sezonul de imperechere (decembrie/ianuarie) masculii cauta turmele si incearca sa preia controlul, iar luptele intre rivali nu sunt deloc rare. Caprele ibex pot trai in jur de 20 de ani.

Vulturul-grifon

Vulturii-grifoni, sau vulturii cu cap alb, ocupa un loc foarte special in regatul pasarilor din Hohe Tauern. Aceasta este singura zona din Alpi, ba chiar din intreaga Europa Centrala, unde pot fi vazuti regulat vulturi salbatici. In fiecare an, din mai pana in septembrie, uneori pana in octombrie, pot fi vazuti 30-40 de vulturi.
vultur-grifon.jpg

Isi petrec doar vara in aceste locuri, iar locurile de imperechere in Europa sunt in Peninsula Iberica, Sardinia, Balcanii si Crimeea. Vulturii din parc provin probabil din zona Balcanilor. Sunt pasari foarte sociabile, ce se strang in aceleasi locuri, an de an. Actualmente prefera vaile Rauris si Hollersbach.

Capra chamois

Capra chamois (ruda apropiata cu capra neagra de la noi) este printre cele mai mari animale din Hohe Tauern si o priveliste obisnuita in parc. Blana de vara este castaniu roscata, iar iarna se inchide la culoare. 

capra-chamois.jpg

Caprele cu iezi traiesc in turme, sub conducerea unei femele mai varstnice. Si masculii tineri traiesc in turme, in timp ce masculii in puterea varstei duc o viata solitara. Acestia se alatura turmelor doar in perioada de imperechere in noiembrie, atunci cand se dau lupte acerbe pentru teritoriu si femele.Notiţă: turism Austria, Parcul National Hohe Tauern, animale protejate,
Topicuri asociate

Stiri

"Articole: Cinci embleme vii ale Parcului National Hohe Tauern" | 0 comentarii
Prag
Reîncărcare

Comentariile apartin celui care le-a trimis. Nu ne asumam nici o responsabilitate pentru continutul lor.


 
 
 
FAQ | Folosirea portalului | Clienti | Protectia Consumatorilor - A.N.P.C | Documente oficiale
Publicitate | Cariera | Integrare in pagina web | Termeni si conditii | design by: creyons