Dolomitii - locul de nastere al Via Ferrata

Va mai amintiti filmul Cliffhanger cu Sylvester Stallone? Desi actiunea se petrece in Muntii Stancosi, peisajele superbe din film se gasesc in Europa, in Dolomiti. Motivul? Foarte simplu, Muntii Stancosi nu sunt suficient de... stancosi si zimtati. De aceea, majoritatea scenelor de catarare s-au filmat in Dolomiti.Daca ceea ce va doriti sunt creste abrupte, Dolomitii sunt de neintrecut. Relief asemanator poate fi gasit doar in locuri mult mai inaccesibile, ca Patagonia sau Alaska. Si nu e vorba doar de caile de acces in zona, ci chiar de piscurile si crestele in sine, cu pereti verticali ametitori, dar care pot fi atinse de orice persoana cu o conditie fizica rezonabila si rezistenta la vertij. Asta deoarece Dolomitii sunt locul de nastere al via ferrata.

paterkofel-3.jpg

Via ferrata (Klettersteig in germana) e un sistem de cabluri de otel, crampoane, trepte si chiar scari si punti unde este necesar. Fara acestea, astfel de relief ar fi rezervat doar cataratorilor experimentati. Nu este cazul aici! Zâmbitor

viaferrata-wwi.jpg

Dolomitii sunt centrul mondial al via ferrata in parte datorita geologiei- stanci abrupte cu prea putina zapada sau gheata permanenta sunt terenul ideal- si in parte datorita istoriei. In primul razboi mondial, acesti munti au fost scena unor lupte grele intre armatele italiene si austriece, ambele parti incercand cu desperare sa obtina controlul unor inaltimi strategice, construind rute de escalada spre multe varfuri din zona. Incropite in graba, cu scari subrede de lemn si franghii nesigure, aceste rute erau mult mai riscante decat azi. Dificultatile combinate ale echipamentului greoi si necesitatea escaladei in orice conditii climaterice facea ca focul inamic sa nu fie principalul ucigas. Ramasite ale campaniei pot fi vazute pe multe trasee, dar experienta escaladei pe via ferrata in zilele noastre este foarte diferita.

Via ferrata poate avea grade diferite de dificultate, de la 1 la 5c. Gradul 1 e ceva mai mult decat o plimbare, dar intr-o pozitie expusa ce necesita masuri de protectie. Gradul 5 este escalada abrupta, alpinism „adevarat”, dar cu cablu de siguranta fix.

Partial echipamentul pentru via ferrata este acelasi cu cel de catarare: casca si ham. Diferenta consta in modul de asigurare a cablului / corzii. Exista cateva moduri, dar toate folosesc coarda trecuta in forma de Y prin punctele de asigurare, precum si mijloace de a absorbi socul unei eventuale caderi- un nod cu alunecare sau frane metalice cu frictiune. Carabine sunt prinse pe cablu la fiecare capat al aranjarii in Y. Atata timp cat o carabina este atasata in orice moment, sistemul ofera un grad ridicat de securitate.

paternkofel-2.jpg

Via ferrate sunt presarate pretutindeni in Dolomiti, si cea mai buna zona depinde de ambitia personala, sau chiar de preferintele culinare :), mancare italiana sau germana. Cortina d’Ampezzo este situata relativ central, cu acces facil la o mare varietate de trasee, chiar mai mare daca va cazati la cabane sau refugii in munti. Sezonul obisnuit tine din iulie pana in septembrie, dar unele trasee la altitudini mai joase pot fi facute si in afara perioadei. 

paterkofel-tre-cime.jpg

Sa luam ca exemplu refugiul Locatelli (provincia Trentino-Sudtirol), aflat la doua ore de plimbare de statia de bus. De aici ai o vedere panoramica asupra Tre Cime di Lavaredo, cele mai faimoase piscuri din Dolomiti. Nu vei gasi o via ferrata pe aceste ziduri monolitice, dar daca aluneci cu privirea spre stanga dai de profilul elegant al Monte Paterno- Paternkofel in germana. Nu este muntele cel mai temut la vedere, dar este cel mai frumos.

paternkofel-1.jpg

Via Ferrata De Luca-Innerkofler escaladeaza Paterno, si incepe cu niste tunele din vremea razboiului (aveti nevoie de lanterne), apoi serpuieste usor spre stanga ajungand la un urcus abrupt printr-o ravena. De la o crestatura in culme, sectiunea finala porneste cu indrazneala pe o stanca extrem de abrupta, echipata din fericire cu prize de siguranta de-a dreptul enorme, pentru a ajunge in final pe piscul relativ spatios. Coborarea se poate face traversand pur si simplu muntele urmand Percorso delle Forcelle (Trecatoarea Vantului), pe niste punti de lemn fara balustrade. O zi ideala pe munte, nu-i asa? Zâmbitor

percorso-delle-forcelle.jpgNotiţă: via ferrata, turism Italia, Dolomiti
Topicuri asociate

Stiri

"Articole: Dolomitii - locul de nastere al Via Ferrata" | 0 comentarii
Prag
Reîncărcare

Comentariile apartin celui care le-a trimis. Nu ne asumam nici o responsabilitate pentru continutul lor.


 
 
 
FAQ | Folosirea portalului | Clienti | Protectia Consumatorilor - A.N.P.C | Documente oficiale
Publicitate | Cariera | Integrare in pagina web | Termeni si conditii | design by: creyons