Minuni ale naturii: Pesterile de gheata Eisriesenwelt

Situat la 40 km sud de Salzburg complexul de pesteri de gheata Eisriesenwelt (Lumea gigantilor de gheata, intr-o traducere aproximativa) este cel mai mare din lume, intinzandu-se pe mai mult de 42 de km. Pestera este sapata in calcarul muntilor Tennengebirge de raul Salzach in ultimii 100 de milioane de ani.Gheata se formeaza in pesteri datorita zapezilor topite ce se infiltreaza prin crevase si apoi ingheata. Datorita deschiderilor atat in partea superioara, cat si in cea inferioara, se creaza asa-numitul efect de horn, pastrand temperatura din salile si galeriile inferioare sub limita de inghet.

eisriesenwelt-3.jpg

Pesterile sunt situate langa localitatea Werfen, de unde un drum de acces de 5 km duce la parcarea situata sub complex. Trebuie sa aveti o oarecare forma fizica pentru a ajunge la pestera, deoarece doar portiunea mai abrupta este deservita de o telecabina. Dar privelistea merita orice efort, este absolut superba. Daca nu va sperie o drumetie de cca. 90 minute, v-am sfatui chiar sa renuntati complet la telecabina, sau sa o folositi doar la urcare.

eisriesenwelt-4.jpg

La sfarsitul secolului XIX pesterile erau cunoscute doar localnicilor, care refuzau sa intre in ele, considerandu-le „guri ale Iadului” :). Abia in 1920 au fost explorate temeinic, iar turistii au inceput sa soseasca curand dupa aceea. Actualmente pestera este vizitata de peste 200.000 de turisti anual. 

eisriesenwelt-5.jpg

Chiar si in miezul verii, temperatura se mentine sub limita de inghet, asa ca hainele groase sunt necesare, iar pentru urcus e recomandata incaltaminte de munte. Intrarea se face doar in tururi organizate, iar filmatul/fotografiatul sunt interzise din ratiuni „logistice”.

eisriesenwelt-6.jpg

Turul incepe cu prima sala dupa intrare, Sala Posselt, cu o stalagmita gigantica in mijloc - Turnul Posselt, ambele numite dupa primul explorator al pesterii. Imediat dupa sala, o cruce facuta cu funingine pe perete marcheaza limita pana unde a ajuns primul explorator. Urmeaza Marele Dig de Gheata, o formatiune de 25 de metri inaltime, Castelul lui Hymir, Valul lui Frigga, Palatul de Gheata, sali, stalactite, perdele de gheata, care mai de care mai spectaculoase.

eisriesenwelt-7.jpg

Un tur complet al partii accesibile turistilor dureaza 75 de minute. Pestera este inchisa pe timpul iernii, deschiderea se face la 1 mai.Notiţă: turism Austria, pestera Eisriesenwelt, regiunea Salzburg
Topicuri asociate

Stiri

"Articole: Minuni ale naturii: Pesterile de gheata Eisriesenwelt" | 0 comentarii
Prag
Reîncărcare

Comentariile apartin celui care le-a trimis. Nu ne asumam nici o responsabilitate pentru continutul lor.


 
 
 
FAQ | Folosirea portalului | Clienti | Protectia Consumatorilor - A.N.P.C | Documente oficiale
Publicitate | Cariera | Integrare in pagina web | Termeni si conditii | design by: creyons