Sacul de dormit- informatii utile
Marti, 23 Aprilie 2013 11:19

Autor Gabi_Popa

Ce e sacul de dormit? Un sac in care dormi, nu? Da, dar e ceva mai mult decat atat. E vorba de izolatie termica si pastrarea caldurii in noptile reci.Ca sa se intample asta, sacii de dormit trebuie sa capteze si sa pastreze caldura corpului produsa constant. Astfel se formeaza pungi izolatoare de „aer mort”. Acesta e aerul incalzit de corp, care nu poate circula spre exterior. 

sleeping-bag-1.jpg

Protectia termica- cea care nu permite schimbul de caldura cu exteriorul- este data atat de fibrele izolatoare din compozitia sacului, cat si de distanta dintre ele. Da, buna parte dintre proprietatile izolatoare se datoreaza „nimicului” dintre fibre. Va puteti gandi la acest „nimic” ca si la gradul de „pufoshenie” :). Cu cat un sac este mai „pufos” cu atat va fi mai calduros.

Pentru ca sacul vostru de dormit sa fie eficient, este nevoie ca stratul de aer mort sa fie incalzit de caldura radiata de corp. Dar asta nu se va intampla daca sunteti „impachetat” in haine in plus. 

sleeping-bag-2.jpg

In noptile reci pare o idee buna sa ingramadesti niste straturi de haine in plus, pentru a tine de cald. Total gresit. De fapt acestea impiedica sacul de dormit sa-si faca treaba. Hainele in plus pastreaza stratul de aer cald in jurul corpului asa cum ar trebui sa o faca sacul, dar o fac mult mai prost.

Astfel ca, aerul cald nefiind „capturat” de sacul de dormit, aerul rece se strecoara inauntru. Chiar daca suna ciudat, cu cat porti mai putine haine in sacul de dormit, cu atat mai eficace pastreaza acesta caldura!Notes: Camping, sac de dormit, sfaturi utile

Continut preluat de pe: OutdoorMania, http://outdoormania.ro